flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Довідку про виконання комунікаційної стратегії за 2016 рік

09 серпня 2017, 12:07

Аналіз

виконання комунікаційної стратегії у Горохівському районному суді Волинської області у 2016 році

Комунікаційна стратегія Горохівеького районного суду Волинської області спрямована на забезпечення прозорості та              відкритості діяльності суду, з метою підвищення рівня довіри громадян до суду та формування позитивного іміджу судової влади в суспільстві. Метою комунікаційної стратегії (далі Стратегії) є підвищення рівня довіри громадян до Горохівеького районного суду Волинської області, як органу правосуддя, підвищення авторитету судової влади, інформування громадян про роботу суду, створення умов для забезпечення прозорості діяльності суду, підвищення рівня правової обізнаності населення, налагодження співпраці з ЗМ1.

Комунікаційна стратегія Горохівеького районного суду Волинської області

затверджена наказом голови суду від 07.02.2013 року № 01/01-06. Зміст Стратегії розміщено на офіційному веб-сайті суду.

Протягом 2016 року судом вживалися заходи, що передбачені Стратегією.

Неухильно дотримувались вимоги ст.П Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ст ст.6. 307 ЦГІК України щодо гласності та відкритості судового розгляду. Для налагодження ефективної співпраці з ЗМІ,       громадськими організаціями, органами

державної влади та місцевого самоврядування у ї'орохівському районному суді затверджено посадову інструкцію головного спеціаліста із забезпечення зв»язкїв з засобами масової інформації (прес-секретаря). Обов»язки покладено на провідного спеціаліста суду Яворську  О.Ю.

Створювались сприятливі умови представникам ЗМІ в ознайомленні з матеріалами справ з метою висвітлення у ЗМІ інформації про резонансні справи, які становлять суспільний інтерес.

Протягом року проводилась робота з підвищення професійної кваліфікації суддів та працівників аппарату суду, дотримувались норми Кодексу професійного судді та Правил поведінки працівників суду. Судді та працівники аппарату суду брали участь у відеоконференціях, які проводились ТУ ДСА України в Волинсьткій області, участь у семінарах організованих апеляційним судом Волинської області, підвищували кваліфікацію у Львівському регіональному відділенні Національної школи суддів України.

У приміщенні Горохівеького районного суду працюють інформаційні стенди із зразками процесуальних документів, розрахунковими рахунками для сплати судового збору, контактними адресами та телефонами судів вищої ланки. Відвідувачі мають можливість ознайомитися з  графіком розгляду справ, зразками документів та інше.

Горохівський районний сул Волинської області демонструє відкритість своєї роботи, веде комунікаційну діяльність за двома напрямками:

  • Внутрішній - робота з суддями  та  працівниками апарату суду

щодо вдосконалення їх професійних і комунікативних навиків, облаштування приміщення суду з метою забезпечення його інформаційної насиченості, підвищення комфортності для відвідувачів і роботи працівників суду;

  • Зовнішній - інформування про роботу суду, просвітницька

діяльність, налагодження постійного зацікавленого діалогу з громадськістю щодо інформування про діяльність суду.

Виконання комунікаційних заходів проводиться з урахуванням результатів опитувань думки громадян, які проводились у 2015 році серед відвідувачів суду щодо оцінки якості роботи суду та вирішення проблем, які виникають у них при відвідуванні його приміщення, у період з 30 листопада 2015 року по 31 грудня 2015 року у за допомогою карток громадського звітування (КГЗ). За результатами опитування було виявлено найбільш проблемні сфери та сформовано рекомендації громадян щодо напрямків поліпшення функціонування суду. Ініціатива реалізовувалась громадською організацією «Громадсько-консалтингова група «ПАРТНЕР» за підтримки американського народу, наданої через Агенство СІЛА з міжнародного розвитку (USАГО) в рамках проекту «Справедливе правосуддя». Суд сам зацікавлений в даному опитуванні, тому усі критичні висловлювання і побажання будуть взяті до уваги й розглядатимуться як рекомендації для подальшої роботи.

Таким чином, в Горохівському районному суді найкраще забезпечуються показники сприйняття роботи суддів: для суддів, що розглядають справи (одноособово чи як голова колегії суддів), є характерним надання можливостей сторонам обґрунтовувати свою позицію, дотримання процедури розгляду, виявлення належної підготовки до справи та знання справи, виявлення коректності, доброзичливості, ввічливості, виявлення неупередженості та незалежності. Найгірше в суді забезпечується доступність до суду, що пов’язано з тим, що люди з обмеженими можливостями не можуть безперешкодно потрапити до приміщення суду і користуватися послугами суду, до будівлі суду важко діставатися громадським транспортом, біля будівлі суду недостатньо місць для паркування автомобілів тощо. На рис. 1.2. проілюстровано, в яких напрямках має Горохівський районний суд удосконалювати свою роботу, аби мати найвищі в області оцінки якості за основними вимірами.

Серед зауважень щодо дотримання термінів судового розгляду відвідувачі Горохівського районного суду зазначили зокрема такі: «вчасно розпочинати судові засідання», «уникати затримок в розгляді справи». Серед інших зауважень та пропозицій щодо покращення роботи Горохівського районного суду, на які вказали відвідувачі, слід звернути увагу на такі: збільшити фінансування на матеріально-технічні ресурси, забезпечити наявність охорони в суді, збільшити штат суддів, надати суд краще приміщення, підвищити кваліфікацію працівників канцелярії суду тощо. Аналіз результатів опитування та їх обговорення з суддями та працівниками апарату суду дозволив розробити такі рекомендації, які можуть бути реалізовані найближчим часом: • Покращити умови доступу до суду для осіб з обмеженими можливостями, зокрема, передбачити можливість осіб, які пересуваються на інвалідних візках, потрапити в будівлю суду поза турнікетом; • Постійно контролювати процеси, що пов’язані з дотриманням термінів судового розгляду. Здійснювати аналіз затримок судових засідань та розробляти стандартні процедури їх уникнення. По можливості намагатися враховувати позиції сторін щодо часу засідання; • Проаналізувати під час внутрішніх нарад рівень фізичної доступності людей з обмеженими можливостями до приміщення суду та користування ними, сприяти покращенню умов для безперешкодного доступу людей з обмеженими можливостями та старших 60 років; • Передбачити додаткові місця для паркування автотранспорту біля приміщення суду; • З метою подолання соціальних нерівностей у доступності судів залучати НГО до створення при судах безкоштовних консультаційних центрів, де найбідніші прошарки населення можуть отримати якісну адвокатську консультацію.

Час від часу висвітлюються у 3MJ питання організації роботи суду, правової просвіти, діяльності суддів, розгляду справ, які викликають суспільний резонанс тощо.

Отже, в Горохівському районному суді Волинської області вживаються заходи на забезпечення прозорості та відкритості діяльності суду, з метою підвищення рівня довіри громадян до суду та формування по^а/иЬітго іміджу судової влади в суспільств

 

 

Керівник апарату суду                                                             І.М.Семенченко