flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Довідка про виконання Плану заходів щодо підвищення рівня правових знань громадян у 2014 році

28 квітня 2015, 16:05

 ДОВІДКА

про виконання Плану заходів щодо підвищення рівня правових знань громадян

у 2014 році

08.04.2013 року наказом № 07/01-06 голови Горохівського районного суду затверджено План заходів Горохівського районного суду Волинської області щодо підвищення рівня правових знань громадян про судові процедури, функціонування судової системи та порядок захисту своїх прав і охоронюваних законом інтересів (далі План ).

План заходів був затверджений на виконання вимог рішення XI чергового з’їзду суддів України від 22.02.2013 року з метою підвищення рівня правових знань громадян.

Виконання Плану перебуває на контролі у голови суду Адамчук Г.М. Заслуховується стан виконання Плану на апаратних нарадах.

Протягом  2014 року значно покращилась робота щодо наповненя веб-сайту Горохівського районного суду, суд по рейтингах перебуває постійно на перших позиціях серед місцевих судів Волинської області. Веб-сайт поповнюється новинами, оголошеннями, корисною інформацією для громадян, висвітлюються новини законодавства, значна увага приділяється порядку захисту своїх прав і охоронюваних законом інтересів громадян (розміщуються інструктивні матеріали, зразки заяв, корисні послання, лист надання правової допомоги та ін..).

10 грудня 2014 року в Горохівському районному суді Волинської області з метою підвищення рівня правової культури, формування поваги до судової системи проведено День відкритих дверей. Запрошеними були учні старших класів Горохівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня імені Івана Франка та учні загальноосвітньої школи І-ІІ ступеня села сільце Горохівського району.

Розпочався захід із зустрічі молоді з головою суду Адамчук Г.М., яка під час вступного слова розповіла про деякі історичні аспекти створення та розвитку місцевого суду, про судову систему України, структуру суду, нововведення у роботі, назвала категорії спорів, що розглядаються судами І інстанції.

Далі консультанти суду Кошелюк О.Ю. та Савчук Ю.В. провели для гостей ознайомчу екскурсію приміщенням судової установи, розпочавши її із канцелярії суду. При цьому старший секретар суду Чорноока Н.В. повідомила молоді про порядок поетапного проходження документів у судi, специфіку роботи канцелярії суду, облік, формуванням та рух справ у суді.

Під час заходу учні  побували у залі судового засідання, де почули, як, власне, відбуваються судові процеси з розгляду судових справ в режимі відеоконференції, а також побували на самому судовому засіданні.

Загалом захід відбувся у дружній атмосфері, учасники Дня відкритих дверей поглибили свої знання з правознавства, дізналися багато корисного та цікавого про судові правила і процедури, ознайомились із діяльністю Горохівського районного суду, роботою суддів та працівників апарату.

На виконання рішення Ради суддів України від 08.08.2014 року № 11 в рамках Всеукраїнської акції «Зміцнимо довіру громадян до суду» з 1 по 5 вересня 2014 року було проведено анонімне опитування відвідувачів Горохівського районного суду Волинської області  суду. 

Мета  опитування - здійснення аналізу стану незалежності, неупередженості та доступності правосуддя в Україні, розроблення відповідних рекомендацій для вирішення проблемних питань і удосконалення діяльності судів, органів суддівського самоврядування та інших органів судової влади.  Всього свою думку висловили сорок один відвідувач Горохівського районного суду Волинської області.

Результати опитування засвідчили належний рівень ефективності роботи Горохівського районного суду Волинської області.

Судді та працівники апарату суду постійно удосконалюють інформаційну відкритість діяльності суду, прозорість судової системи, дотримання прав громадян на отримання інформації щодо діяльності суду.

Висновки та пропозиції : 1). Довідку заслухати на апаратній нараді судів і працівників апарату. 2). Продовжити роботу наповнення веб-сторінки суду. 3). Продовжити роботу над покращенням умов перебування громадян в приміщенні суду. 4) Продовжувати забезпечувати інформаційну відкритість діяльності суду, прозорості судової системи.


 

 


 

І.М.Семенченко

Керівник апарату суду