flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про результати роботи у сфері запобігання корупції Горохівського районного суду за 2023 рік

20 лютого 2024, 12:44

Інформація

про результати роботи у сфері запобігання корупції

Горохівського районного суду

за 2023 рік

 

   На виконання Закону України «Про запобігання корупції» від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII, інших нормативно-правових актів антикорупційного характеру, з метою реалізації державної політики у сфері боротьби з корупцією, створення дієвої системи запобігання і протидії проявам корупції у Горохівському районному суді затверджено план заходів щодо посилення боротьби з корупцією на 2023 рік. Зокрема, до вказаного плану були включені такі заходи як здійснення контролю за виконанням законодавства щодо заборони зайняття посад у державних органах особами, які звільненні з державної служби за корупційні діяння, забезпечення добору і розстановки кадрів на засадах неупередженого конкурсного відбору, чи відповідно до інших процедур, визначених законодавством України, а також здійснення постійного контролю за додержанням законодавства щодо заборони державним службовцям займатися підприємницькою діяльністю, забезпечення проведення оцінювання результатів виконання державними службовцями покладених на них обов’язків та завдань, забезпечення діяльності комісії з питань передачі дарунків, одержаних як подарунки державі Горохівського районного суду Волинської області, забезпечення діяльності уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції Горохівського районного суду Волинської області тощо.

   Державні службовці Горохівського районного суду попереджені про необхідність дотримання Закону України «Про запобігання корупції». Тексти повідомлень з підписами державних службовців приєднані до особових справ.

   Стан виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції» у Горохівському районному суді знаходиться на постійному контролі голови суду. Питання додержання законодавства щодо запобігання та протидії корупції розглядаються на апаратних нарадах суддів та працівників апарату суду. Постійно акцентується увага працівників суду на вжитті до них заходів реагування та впливу, проведення службових розслідувань у разі виявлення корупційних фактів.

   Відповідно до Закону усі державні службовці та судді зобов'язані до 01 квітня 2024 року подати декларацію про доходи за минулий 2023 рік. В Горохівському районному суді вжито заходів, щодо виготовлення електронних цифрових підписів для суддів, керівника апарату, заступника керівника апарату суду та інших державних службовців суду,  які мають подавати електронні декларації у 1 кварталі 2024 року за минулий рік. До 12 жовтня згідно роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю в умовах воєнного стану (подання декларації, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента, проведення перевірок) подача  декларацій вимагалась відповідно до норм чинного законодавства в документальній та/або електронній формі, протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період обов’язку подати документи (Закон України від 03.03.2022 № 2115-ІХ), тому державні службовці суду могли не подавати таких декларацій. Проте 12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон про відновлення декларування, зокрема прийнято Закон України від 20.09.2023 №3384-IX «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», який набрав чинності 12.10.2023 року. Одночасно стартувала й кампанія декларування за 2021-2022 роки, яка триватиме до 31 січня 2024 року. Отже, за загальним правилом до 31 січня 2024 року державні службовці та судді повинні подати (якщо така декларація не була подана) щорічні декларації (з будь-якою позначкою) за 2021-2022 звітні періоди, шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що затверджена Національним агентством.

   Початок перебігу строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок (ст. 253 ЦК України).

   Строк, що визначений місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця строку (ч. 3 ст. 254 ЦК України).

   Декларація щорічна (з будь-якою позначкою) за 2023 рік повинна бути подана до 00 годин 00 хвилин 31 березня 2024 року.

   Така декларація охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня 2023 року включно) та містить інформацію станом на 31 грудня звітного року.

   Відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції», а саме Розділу VII фінансовий контроль, Закону «Про державну службу» державними службовцями та суддями Горохівського районного суду подаються шляхом заповнення на офіційному вебсайті Національного агентства декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація) за 2023 рік. Декларантів Горохівського районного суду було ознайомлено з роз'ясненням щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю, а також було ознайомлено під підпис з іншими роз’ясненнями НАЗК, що стосувались декларування у 2023 році. Усі нові роз’яснення, що стосуються декларування постійно вивчаються та ознайомлюються під підпис усіма працівникам суду.  Станом на 01 квітня 2023 року на виконання Порядку перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій відповідно до Закону України "Про запобігання корупції" та повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій відповідальною особою перевірка подачі декларацій не проводилась так, як було відтерміновано строк подачі декларацій, а також не доступний реєстр декларацій. Таку перевірку буде здійснено після 31 січня 2024 року на виконання Закону про відновлення декларування, зокрема прийнято Закон України від 20.09.2023 №3384-IX «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану»

   Звернень громадян, що містять інформацію щодо корупційних діянь працівників суду протягом 2023 року не надходило.

   Постійно тримається на контролі дотримання Загальних правил поведінки державного службовця, Загальних правил поведінки працівника суду та правил етичної поведінки.

   Стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, а також посад з підвищеним корупційним ризиком, проводиться спеціальна перевірка, у тому числі щодо відомостей, поданих особисто. В Горохівському районному суді є відповідальна особа, яка відповідає за проведення спеціальної перевірки.

   Усі державні службовці попереджені про необхідність дотримання обмежень, встановлених для них та інших осіб, що уповноважені виконувати функції держави, спрямовані на запобігання корупції під підпис. Самі тексти Попередження з підписами державних службовців приєднані до особових справ.

   Також, до особових справ державних службовців апарату суду приєднуються повідомлення про наявність чи відсутність в них корпоративних прав, а також конфлікту інтересів.

   В Законі України «Про запобігання корупції» передбаченні обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, обмеження після припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави, місцевого самоврядування та обмеження спільної роботи близьких осіб. В Горохівському районному суді відсутні такі випадки. Судді Горохівського районного суду ознайомлені із Порядком здійснення контролю за дотримання законодавства щодо конфлікту інтересів в діяльності суддів та інших представників судової системи та його врегулювання, затвердженого рішенням Ради суддів України від 04 лютого 2016 року.

   З метою реалізації Закону України «Про очищення влади» від 16.09.2014 №1682-VII, згідно з Порядком проведення перевірки достовірності відомостей щодо застосування заборон, передбачених частинами третьою і четвертою статті 1 Закону України «Про очищення влади», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 року № 563 та Планом проведення перевірок відповідно до Закону України «Про очищення влади», затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 року № 1025-р, в Горохівському районному судді Волинської області згідно наказу № 30/02-04 від 23 червня 2015 року «Про проведення перевірки відповідно до Закону України «Про очищення влади» щодо працівників апарату Горохівського районного суду Волинської області»  та наказу № 08/02-59 від 17 грудня 2014 року «Про проведення перевірки відповідно до Закону України «Про очищення влади» щодо суддів Горохівського районного суду Волинської області» судді та працівники апарату Горохівського районного суду Волинської області пройшли вищезазначену перевірку.

   В Горохівському районному суді забезпечено діяльність комісії з питань передачі дарунків, одержаних як подарунки державі. Діяльність даної комісії регламентується Положенням про комісію з питань передачі дарунків, одержаних як подарунки державі, Горохівського районного суду, затвердженого наказом голови Горохівського районного суду Адамчук Г.М. №29/01-06 від 23 вересня 2013 року.

   Крім того, 03 січня 2014 року наказом голови Горохівського районного суду №01/01-21 було затверджено Положення про уповноважений підрозділ з питань запобігання та виявлення корупції та утворено вказаний підрозділ.

   На вебсайті Горохівського районного суду у розділі «Інформація про виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції» розміщено план заходів, щодо реалізації положень Закону, Порядок організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, антикорупційна стратегія, першочергові заходи щодо запобігання корупції. Постійно оновлюється інформація про результати роботи у сфері запобігання корупції, а також інформація про виконання вимог Закону України «Про очищення влади».

   На підставі вищевикладеного можна зробити висновок, що стан дотримання та виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції» у Горохівському районному суді знаходиться на належному рівні.

 

Голова суду                                                                                                  Дмитро САНАКОЄВ                          

 

Виконавець

Макієнко Наталія